Mazria Inc.  Architects
Firm ProfileProjectsPeopleAwardsPublicationsContactHome
Public/Private InstitutionsCommercial/Corporate ProjectsHousing/Residential ProjectsPlanning / Feasibility StudiesHistoric Projects

Santa Fe Community Center
Genoveva Chavez Community Center

Bosque School
Bosque School Arts Center
City of Rocks Visitor Center
Edward Gonzales Elementary School
Genoveva Chavez Community Center
Gateway Project
Achein Lifelong Learning Center
Museum of Indian Arts and Culture
Mt Airy Public Library
Raton Recreation Center
Rio Grande Botanic Garden Conservatory
Temple Beth Shalom
UNM Law School

Virtual Tour of Atrium 

Get Quicktime
Trouble viewing virtual 
Get Quicktime 

"The incredible spans of the trusses and the complexity of the different floor levels I think will foster an awareness of design Santa Fe's children need to see. When a sculptural design like this works with the internal program, you have architecture. I think this building raises the bar in terms of design in Santa Fe".

Anne Condon,
Planning Director,
City of Santa Fe

Exterior in Snow


Community Center Pool

Skating Rink


We began the Genoveva Chavez Community Center project by successfully facilitating a series of workshops and focus groups with City and County governments, City residents, neighborhood organizations, youth and sports clubs, various interest groups and adjacent land owners to generate a community-endorsed land purchase and annexation agreement, master plan and facility program.

The program of the Genoveva Chavez Community Center emerged from the workshops as a desire in Santa Fe to bring the community together through shared activities. Our goal was to design a facility that would reflect this desire and also express its unifying purpose by physically integrating the building into the cityscape.

To express the Community Center's purpose as a community gath er ing place, the three main activity areas, the Natatorium, Ice Arena and Gymnasium are grouped around a multi-level atrium space which visually connects all four acres of space in the Center. This transparency fosters a sense of community within the building by allowing people to sense and experience other activities while they are swimming, ice skating, running, strength-training, dining or passing from one area to another.

The relationship between the Santa Fe community and its unique setting was also important to us in the design of the facility. The special quality and intensity of light in Santa Fe, which continually changes through out the day and from season to season, animates the main spaces in the building through clerestories, skylights and windows. We created a visual connection to the sur round ing land scape and mountains through large openings in the exterior walls, each opening framing a distinct view. In addition to daylighting, passive solar heating, passive cooling, water conservation and water harvesting strategies were in corporated into the facility's design to support Santa Fe's commitment to preserving its unique environment.